Orthopedische Schoenen

Home / Orthopedische Schoenen

Orthopedische schoenen worden volledig op maat en naar de behoeften van de cliënt gemaakt. Dit gebeurt van a tot z in ons eigen atelier. Zo kunnen we voor iedere voetafwijking de gepaste oplossing bieden.

Voor wie?

Indien de afwijking aan de voeten niet voldoende kan verholpen worden met steunzolen of indien er in de confectiehandel geen geschikt schoeisel voor handen is om de voetproblematiek te verhelpen, dienen er schoenen te worden gemaakt op maat. Een specialist zal hiervoor dan na de nodige vaststellingen een voorschrift schrijven met daarop de vermelding van de pathologie en de vraag voor orthopedisch schoeisel.

Met dit voorschrift doen wij dan de aanvraag bij de mutualiteiten of de verzekeringen of – indien tengevolge van een arbeidsongeval – bij de dienst fedris (vroegere fonds voor arbeidsongevallen). U zal als patiënt gevraagd worden zich te melden bij een adviserend geneesheer van uw mutualiteit om het advies i.v.m. het recht op orthopedisch schoeisel te ontvangen. Eens goedgekeurd zal u tot de leeftijd van 18 jaar iedere 9 maand recht hebben op een nieuw paar orthopedische schoenen.

Vanaf 18 jaar t.e.m. 65 jaar hebt u iedere 12 maand recht op nieuwe schoenen en vanaf 65 jaar zal u afhankelijk van de afwijking ofwel jaarlijks ofwel 2-jaarlijks recht hebben op een hernieuwings-paar. De prijs die u zelf dient te betalen is enkel het remgeld, dit is een wettelijk bepaalde som die varieert, afhankelijk van de ernst van de afwijking. De rest van het bedrag wordt rechtstreeks betaald door uw mutualiteit.

o.a. voor personen die volgende afwijkingen hebben:

  • knik (plat) voeten
  • holvoeten
  • hallux-valgus,
  • hallux rigidus
  • spitsvoet
  • metatarsus adducts
  • pes calcaneus,
  • pes equinovarus,
  • beenlengteverschillen
  • neuropathische voet
  • charcot-voet (diabetes)
  • amputaties
  • poly artritis
  • dropvoet
  • pes varus
  • verlammingen
  • ….

Meten is weten

Tijdens de eerste afspraak, wordt tijdens een kennismakingsgesprek het te behandelend voetprobleem besproken, het ontstaan hiervan, de voorafgaande geschiedenis zoals eerder gedragen orthopedische schoenen of steunzolen, er wordt uitgelegd wat er zal gebeuren en er word tevens al eens gepolst naar voorkeur van type schoen, model en kleur word pas tijdens de pasfase definitief besproken.

De maatname zelf gebeurt door het nemen van een blauwafdruk en het meten van de omvangsmaten, het palperen en aftasten van pijnpunten en bewegingsbeperkingen in de gewrichten worden bepaald. Er wordt indien nodig een ganganalyse gedaan en met al deze informatie kunnen we de gewenste constructie bepalen (namelijk de hakhoogte, correctiemogelijkheden) voor het afgipsen van de voeten.

Daarna wordt een moule in gips gemaakt van de voeten.

Wij doen dan de aanvraag bij uw mutualiteit of verzekeringsinstelling, dit voor de terugbetaling van de orthopedische schoenen.

 DSC_3365
 DSC_3369
 DSC_3371
 DSC_3377

Pasbeurt

Na een twee- a drietal weken gebeurt de pasbeurt.

Van de moule die we hebben gemaakt worden de leesten geconstrueerd  met reeds een voetbed (steunzool die deel uitmaakt van de schoenen). Daarover worden de doorzichtige plastieken passchoenen gemaakt die worden gepast tijdens onze tweede afspraak.

Daarbij zien we of de leesten aan bepaalde pijnpunten  voldoende ruimte hebben en ook of ze voldoende aansluiten aan bijvoorbeeld de achtervoet. We verifiëren hierbij of onze steunzool voldoende corrigerend is.

Dit transparante systeem geeft ons de nodige info om veranderingen aan te brengen op de leesten en de ortheses (voetbedden).

Na het passen gaan we over tot het bespreken van het model en de kleur.

Dit kan aan de hand van modellen die wij u tonen op modellenboeken of aan de hand van een foto of een oude schoen die u meebrengt.

Wij doen er alles aan om dit na te maken op uw voeten en hierbij gaan wij geen uitdaging uit de weg.

Enkele voorbeelden van creaties:

 DSC_3395
 DSC_3004
 afgewerkte schoen afgewerkte schoen
 DSC_2163

Nu kunnen wij aan de slag en werken wij het gekozen model uit in een patroon, alles word uit gesneden in het gewenste leder, en samengestikt tot een schacht (stukjes bovenleder vormen samen het bovenste van de schoen).

Deze schacht wordt dan gemonteerd of uw leesten en de schoen wordt afgewerkt in het door u en ons gekozen onderwerk ( elegant met hakje, gekleed met leder onderwerk en antislipzooltje of sportief met rubber)

Na een paar weken zijn uw schoenen klaar en passen we die terwijl u er omkomt.

Na een inloopperiode kan het wenselijk zijn dat er na het dragen er nog een kleine aanpassing moet gebeuren.

Dan maken we terug een afspraak en wordt al het nodige gedaan zodoende u het paar schoenen hebt waar u het verdiende comfort in vindt en die esthetisch aan uw eisen voldoen.

Wie kan dit voorschrijven?

  • Orthopedisch chirurg
  • Chirurg (algemene & urgentieheelkunde)
  • Specialist fysische geneeskunde en revalidatie
  • Neuroloog & neurochirurg
  • Neuropsychiater
  • Pediater
  • Reumatoloog
  • Geriater

 

Onderhoudstips

Wanneer u uw schoenen bij ons komt halen zijn deze schoenen reeds met de nodige zorg behandeld zodat u ze direct kan dragen. Met een all-protector kan u regelmatig (iedere maand 1 behandeling(= 3 x bespuiten met all-protector op 30 cm afstand met tussentijd van 15 minuten)) uw schoenen inspuiten om ze waterresistent te houden. Op glad leder af en toe met een voedende neutrale ledercreme insmeren houdt uw leder soepel en gezond. Met schoensmeer kan u de kleur terug bijwerken indien nodig.

De levensduur van de schoenen hangt uiteraard mede af van het respect waarmee de schoen wordt gedragen. Daarom raden wij aan telkens de veters te openen bij het in en uitstappen  van de schoenen, ook het gebruik van een schoentrekker raden wij aan zodoende de contrefort (hielomsluiting) zijn sterkte behoud.

Controleer af en toe ook eens de onderzijde van de loopzool, slijtage door gebruik is normaal , maar wanneer je merkt dat de loopzool te fel is afgesleten, breng de schoenen dan tijdig binnen zodoende wij kosteloos deze kunnen herstellen, dit vooral tot de periode dat je terug recht hebt op nieuwe schoenen.

De schoenen zijn uiteraard ook voorzien van daarin passende steunzolen (ortheses of voetbedden genoemd), haal deze af en toe eens uit om ze wat te laten drogen indien nodig op bijvoorbeeld krantenpapier. Let op! Leg steunzolen en schoenen nooit te dicht bij een warmtebron zoals bijv. chauffage. Dit kan de vorm van de steunzool  en schoenen veranderen, alsook de lijm waarmee de steunzool en schoenen zijn vervaardigd heractief maken. m.a.w. Niet doen!